środa, 22 sierpnia 2012

DORSZ ZAPIEKANY Z PIECZARKAMI


SKŁADNIKI
-dorsz
-pieczarki
-cebula
-ser żółty
-śmietana do zupy (18%)
-mąka krupczatka
-przyprawy

Dorsza kroimy na kawałki, doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzu rozsypujemy mąkę krupczatkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Kawałki dorsza obtaczamy w mące i smażymy na oleju aż się zezłocą.

Pieczarki i cebulę dusimy na patelni,doprawiamy pieprzem,solą,ewentualnie trochę vegety do smaku. Na koniec bierzemy śmietanę, dodajemy do niej około pół szklanki ciepłej wody i zalewamy tym nasze pieczarki.

Do żaroodpornego naczynia z przykryciem, wkładamy na przemian warstwę dorsza i pieczarek ze śmietaną, tak aby było z tego kilka warstw. Na samą górę układamy żółty ser i wkładamy wszystko do piekarnika. Pieczemy około 30 min w temperaturze 180 stopni. Życzę smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz