sobota, 25 maja 2013

Dorsz a'la sushi



Zielono dookoła, to i potrawa wiosenna ze świeżutkim koprem. Inna wersja dorsza na surowo. Warto przetestować, bo danie bardzo pyszne!!!! 

składniki;
- dorsz
- koper
- cytryna
- czosnek (pół główki)
- cebula
- olej
- przyprawy; pieprz, sól, cukier 

Przygotowanie;
Filety z dorsza odskórzamy i wycinamy wszystkie ości. Tak przygotowaną rybę solimy. Ja solę 3 x więcej niż do smażenia. Posoloną rybę odkładamy żeby pozbyła się wody, którą później odlewamy. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Koperek też kroimy na drobno. Fileta ścinamy w drobne paski i układamy warstwami na przemian z innymi składnikami.

 W głębokim naczyniu ląduje warstwa dorsza, którą skrapiamy cytryną. Na to cebula i czosnek (czosnek niekoniecznie, zależy jak kto lubi) pieprzymy i posypujemy niewielką ilością cukru (na całą potrawę powinno pójść nam nie więcej niż 3 łyżeczki cukru) Zasypujemy warstwę koprem tak żeby zasłonił cebulę i zaczynamy układać następną warstwę. Na koniec wszystko zalewamy olejem.

Najlepiej wszystkie składniki wrzucić do głębokiego naczynia, doprawić do smaku, wymieszać i zalać olejem. Wyregulować  kwaśność potrawy cukrem. Takim sposobem masz większą kontrolę nad tym, co robisz. Dodam tylko, że kopru musi być dosyć sporo. ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz