SKŁADNIKI;
-filet z dorsza
-marchew
-pietruszka
-seler
-por
-cebula
-liść laurowy
-ziele angielskie
-koncentrat pomidorowy 200g
-kostka rosołowa
-masło
- majeranek
-przyprawy (vegeta, sól, pieprz, papryka słodka-pikantna)
Do gara z wodą wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, kostkę rosołową, koncentrat pomidorowy i kostkę masła. Wszystko przyprawiamy do smaku. Ja dodaje jeszcze łyżkę ketchupu. Gotujemy aż nasze warzywa będą miękkie.
Fileta z dorsza dokładnie oczyścić z ości, pokroić na kawałki i dodać do wywaru warzywnego. Na koniec dodajemy garść roztartego w dłoniach majeranku. Wszystko jeszcze chwilę gotujemy pod przykryciem starając się jak najmniej mieszać, tak aby nasza ryba się nie rozwaliła.
Każdy chyba zupę już gotował i co kucharz to inny garnek, więc ilości składników nie podaje.
Dodam że zupa musi być gęsta, coś ala gulasz, więc warzyw i ryby nie żałować.
Życzę smacznego.
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńW szczególności zimą lub w chłodne dni właśnie taka zupa rybna smakuje najlepiej. Ja osobiście jestem zwolennikiem tego typu dań i chętnie także używam przepisów https://mowisalmon.pl/przepisy/ które moim zdaniem wychodzą wyśmienicie.
OdpowiedzUsuń